Fysiotherapie praktijk Doortast te Leiden

Vandaag bellen = morgen terecht

Bel jij ons vandaag nog om een afspraak met jouw fysio te maken ?

Tel: 071 523 01 85         Mob: 06 185 36 633         of klik hier

 

Manuele lymfedrainage.

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Hoe gaat Manuele Lymfedrainage in z’n werk?

Bij de Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk.

Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

De behandelbare klachten;

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

 • Zwellingen (oedeem) ; bvb lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie.
 • Verstuikingen.
 • Bloeduitstortingen.
 • Spierpijnen en spierletsels.
 • Dystrofieën.
 • Reuma (ontstekingen).
 • Slijtage.
 • Klachten als gevolg van stress.
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
 • Huidproblemen ; bvb chronische eczeem, acné, littekens.
 • Bloedcirculatiestoornissen; bvb glaucoom, etalageziekte, open wonden.

Wilt u meer weten over de manuele lymfedrainage of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met mij via 071-5230185 of dorenda@doortast.nl.
Ik zie u graag in de praktijk.

Mijn passie ligt bij het behandelen van clienten met een verstoord lymfe systeem (vocht huishouding). Het resultaat wat je kan bereiken met de behandelingen lymfedrainage is enorm.  Wilt u meer informatie over mij of mijn werkwijze, bel mij dan snel op 071-5230185 of mail naar info@doortast.nl

 

Dorenda, fysiotherapeut en manueel lymfe therapeut bij Doortast

Doortast, praktijk voor fysiotherapie